Tűzálló kábelek szabvány szerinti vizsgálata

Napjainkban egyre nagyobb hangsúlyt kapnak a tűzálló és halogénmentes kábelek, rengeteg beruházásnál az előírások ezen kábelek használatát követelik meg. Miért is fontos ez? Mit is jelent az, hogy egy kábel halogénmentes, tűzálló? Egy-egy beruházás során miért kéri a tűzoltóság a minőségi tanúsítványokat? Hogyan tesztelik ezen kábelek tűzállóságát?

Bevezető

Egy épületben kialakuló tűzesetben az első számú „ellenség” nem a tűz, hanem az égés közben keletkező gázok jelentik a halálos veszélyt. Az építési anyagok, kábelek, amelyek halogén anyagokat tartalmaznak (nem halogénmentesek), égésük során hidrogén kloridot (HCL), hidrogén fluoridot (HF) és hidrogén bromidot (HBr) bocsátanak ki. Az égés közben keletkező korrozív gázok a vízzel és nedvességgel karöltve a fém alkotórészekben és az elektromos rendszerekben is jelentős károkat okoznak.
A legelterjedtebb PVC szigetelés számos halogén alapú anyagot tartalmaz (klórin, fluorin, brómin). Ez a legkedveltebb szigetelés a könnyű kezelhetősége és ára miatt. Annak ellenére, hogy önkioltó anyagról van szó (a tűz nem terjed a kábel szigetelése segítségével), mégis intenzív füst-, ártalmas és korrozív gázkibocsátással rendelkezik tűz esetén.
A halogénmentes tűzálló kábelek elsősorban olyan helyeken kapnak fontos szerepet, ahol egy időben sok ember tartózkodik egyszerre, vagy éppen ahol értékes árukat, berendezéseket kell megvédeni. Ilyenek építmények például:

- Kórházak

- Iskolák

- Bevásárlóközpontok

- Mozik és színházak

- Metrók és közúti alagutak

- Repülőterek

- Szállodák

- Toronyházak

- Lakótelepek
 


A tűzálló kábelek tulajdonságai

1. A tűzálló kábelek késleltetik a tűz terjedését, hiszen nem terjesztik a tüzet, a kábelek önkioltóak

2. Alacsony füstkibocsátásúak, melynek fontos szerepe van az emberek evakuálásánál és a tűzoltásnál

3. A kábel készítésénél felhasznált anyagok az égés során nem bocsátanak ki káros és korrozív gázokat. Ez a tulajdonság kifejezetten jelentős az emberi élet védelme számára, ill. nem károsítja a számítógépeket és elektromos eszközöket sem.

4. Ahhoz, hogy a tűzálló kábelek minél tovább meg tudják tartani funkciójukat, a kábeleket speciális szigetelési anyagokkal gyártják, úgy mint speciális kerámia, üvegszál szalag vagy éppen mica szalag tűzgátlók.

Ezek a tulajdonságok lehetővé teszik a tűzoltó rendszerek, menekülési útvonalak, füst- és hő elszívó ventillátorok, tűzoltói liftek, tűzjelző rendszerek, sürgősségi világítási rendszerek zavartalan és folyamatos működését a tűz közben.
A tűzálló kábelek minősége meghatározó, a nemzetközi szabványok komoly előírásokat tartalmaznak, melyek teszteléséhez a következő eljárásokat alkalmazzák:
 

Tűzálló kábelek teljesítmény vizsgálata

1. Teszt: IEC 332-1, VDE 0482-265-2-1, EN 50265-21 szabványok szerint. Vertikális láng elleni ellenállóság tesztje egy szigetelt vezetőn vagy kábelen.
Egy 600mm hosszúságú mintakábelt függőlegesen rögzítenek egy fém kamrába, melynek előlapja szabadon van hagyva. A fém kamrához rögzítenek egy propángáz égőt, amelynek a lángja 45 fokos szögben éri a mintakábelt. A tesztelési idő hossza a mintakábel külső átmérőjének nagyságától függ. Ha a minta nem ég, vagy a láng magától kioltódik, a teszt sikeresnek minősíthető.


Külső átmérő (mm) Láng időtartama (sec)
D < 25 60
25 < D < 50 120
50 < D < 75 240
D > 75 480


1. teszt


2. Teszt: IEC 60332-3-22, VDE 0482-266-2-2, EN 50266-2-2 szabványok szerint. Vertikális lánggal szembeni ellenállóság függőlegesen rögzített kábelköteg esetén.
A mintakábeleket fém tálcára szerelik. A mintakábelek számát a külső átmérő mérete határozza meg. A fém tálcát egy teszt kamra hátsó falához helyezik, mely kamrának a szélessége 1m, a mélysége 2m és a magassága 4m. A teszt kamra ventillátorral van felszerelve. A teszt lángot a mintakábelen 20 percig biztosítják. A teszt akkor sikeres, ha a lángok maguktól kialszanak és a teszt kábelek egyike sem sérül 2,5m-nél nagyobb hosszban.


2. teszt


3. Teszt: IEC 61034, VDE 0482-268-2, EN 50268-2 szabványok szerint. A füst sűrűségének mérése égő kábeleknél meghatározott körülmények között.
A teszt kamra térfogata 3 m3. A mérőrendszer egy fényforrásból (egy hagyományos 100 W-os halogén lámpa) és egy szelénium vagy szilikon foto-elektromos cellából áll, mind a két alkotóelemet 2,15 m-es magasságban szerelik be. Egy négyszögletű tálcát megtöltenek alkohollal. Ventilátor biztosítja a füst szétosztását, terjesztését. A mintakábel hossza 1m. A minták száma a külső átmérőtől függ. A mintákat vízszintesen helyezik el közvetlenül az alkohollal megtöltött négyszögletű tálca fölött. A ventillátort elindítják, az alkoholt meggyújtják. A teszt közben mérik a 100 W-os izzó által kibocsátott fény intenzitását a foto-elektromos cellánál. A teszt akkor sikeres, ha a fény áteresztés a következő táblázat szerint valósul meg:


Külső átmérő (mm) Mintakábelek száma (db) Fény áteresztés (%)
D < 40 1 > 70%
20 < D < 40 2 > 60%
10 < D < 20 3 > 60%

 

3. teszt


4. Teszt: IEC 60754-1 és 2, VDE 0482-267-2-1 és 2, EN 50267-2-1 és 2 szabványok szerint. Halogén mérges gázok meghatározása, pH és vezetőképesség mérése.
Ez a teszt közvetlenül lehetőséget ad a külső köpeny és a szigetlés által kibocsátott korrozív gázok mérésére. A pH érték és a vezetőképesség vizsgálata közben mérhetőek a kis mértékben jelen lévő halogén gázok is. Egy 500-600 mm hosszú kemencében legalább 1g mennyiségű szigetelés és külső köpeny keveréket hevítenek fel 935 C fokra. A levegő áramoltatás segítségével az égési gázok áthaladnak egy tisztított vízzel töltött üvegpalackon. A teszt akkor sikeres, ha a pH érték kevesebb, mint 4,3 és az elektromos vezetőképesség nem haladja meg a 10 nS/mm-t.


4. teszt


5. Teszt: IEC 60331-23 szabvány szerint. Szigetelés integritási vizsgálat.
Ez a teszt határozza meg a szigetelés sértetlenségét tűzesetben. Azok a kábelek, amelyek e szerint a szabvány szerint készülnek, FE 180 megjelöléssel kerülnek forgalomba. Egy 1-2 méter hosszú elektromos mintakábelt használnak, amelynek van külső köpenye és belső köpenye is, mely köpenyeket mindkét végéről eltávolítják. Az előkészített kábelt vízszintesen helyezik el az égő fölött 75 mm magasságban. A mintákat bekötik egy feszültség forráshoz (egy 2 A biztosíték minden vezetőhöz) és tesztelik azok merőleges feszültségével. A védelmet és más fém köpenyeket egymáshoz kötik és földelik. A kábel feszültség forrással szemben lévő végét kissé megcsavarják, hogy megelőzzék az elektromos kapcsolatot. Az égőt meggyújtják és legalább 750 C fokra melegítik hőelemként. A feszültségforráshoz kötött kábelt a lángok közé helyezik. A mintakábelt tesztelése 180 percig tart. Ha egyik 2 A biztosíték sem bont le, a teszt sikeresnek minősíthető.


5. teszt


6. Teszt: EN 50200, VDE 0482-1 szabványok szerint. A vezetők sértetlenségének és teljesítményének megtartása tűz esetén.
A kábelek tűzállóságát vizsgálják ezen a teszten keresztül a sürgősségi berendezéseknél úgy mint tűzjelző, világítási és kommunikációs rendszereknél.
Egy kábeldarabot a lehető legkisebb megengedett hajlítási sugárral egy speciális üvegszál falhoz csatlakoztatnak. 840 C fokos propán égetővel égetik. A kábel merőleges feszültség értékeit alkalmazzák a vezetőn a teszt során. Minden 5. percben mechanikusan megrázzák 25 kg-mal a falat, amelyre a kábelt szerelték. A feszültség értékeket meg kell őriznie a kábelnek a teszt alatt.
A kábel ellenállási időtartamát a következő határértékekkel adják meg, amely a teszt eredményét is jeletni:
E30, E60, E90, E120.


6. teszt


A Partner Cable Zrt. által forgalmazott ERVITAL típusú tűzálló kábeleket az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit KFT. (ÉMI) Központi Labotratóriuma - az Aktív Tűzvédelmi Eszközöket Vizsgáló Laboratóriumban a szabványi követelmények alapján átvizsgálta, és a tanúsítványt kiállította, melyet ide kattintva kérheti e-mailben kereskedő kollégáinktól.

ÉMI tanúsítvány

 

<< Vissza a hírlevelekhez

Szolgáltatások

Kiszállítást biztosítunk minden partnerünk részére, melynek díjazásáról érdeklődjön értékesítő kollégáinknál.

 

Kollégáink több éves szakmai háttérrel segítenek Önnek a megfelelő kábel kiválasztásában.

 

Telekommunikációs, kábelTV, informatikai és optikai hálózatok tervezése, kivitelezése, karbantartása.

 

Bővebben >>