Solar kábelek

A környezetvédelem és az élet minőségének megőrzése érdekében egyre komolyabb szerepet kap az alternatív, környezetkímélő energiaforrások alkalmazása. A SOLAR rendszerek amellett, hogy az energia előállítása közben nem termelnek közvetlenül szennyező anyagokat, nem vonnak el a természettől építő elemeket. Ezen rendszerek egyik fontos alkotóeleme a kábelezés.

 

               

 

A SOLAR kábelek a legzordabb időjárási körülmények közötti biztonságos és tartós üzemelés biztosítására lettek tervezve. A SOLAR kábelek szállíthatóak flexibilis, dupla szigetelésű, halogénmentes és magas hőállóságú és UV-állóságú változatokban is, és rendelkeznek a VDE 0295, IEC 60228 (vezető ér), valamint a VDE 0482-332-1-2, DIN EN 60332-1-2 (szigetelés) szabványokkal, ill. a TÜV, VDE és UL minősítésekkel. A kitűnő tulajdonságok közül néhány: megnövelt olajállóság, magas ellenállóság a környezeti hatások ellen úgy, mint UV sugárzás, páratartalom és ózon. Mindezek mellett kitűnő kopásállósággal rendelkeznek, és extrém hőmérsékleti viszonyok mellett is megbízhatóan működnek. A vezetők remek szigetelési ellenállással készülnek, és a finoman sodrott elemi szálaknak köszönhetően egyszerűen szerelhetőek, hajlíthatóak.

Főbb tulajdonságok:

 

- A dupla szigetelés megfelel az ipari környezetben is

- A külső szigetelés UV-, víz-, ózon-, folyadék, só- és időjárásálló

- Kitűnő kopásállóság

- Halogénmentes, lángálló

- Nagyon alacsony füstkibocsátás

- Olajjal és különböző kémiai anyagokkal szembeni jó ellenállóság

- A rendkívül finoman sodrott elemi szálaknak köszönhetően jól hajlítható

- Többféle külső átmérővel szállítható

- Működési hőmérséklet -50 oC-tól 120 oC-ig

- TÜV megfelelőségi bizonyítvány

Főbb felhasználási területek:

 

- Fotovoltaikus

- SOLAR panelek és inverterek összekötéséhez

- Erős napfénynek és magas hőmérsékletnek, ill. zord időjárási körülményeknek kitett rendszerek kábelezésénél

Néhány szó ismertetőként a napenergia felhasználásáról

 

A napenergia felhasználására széles körben két lehetőséget használhatunk:

- Napkollektorok

- Napelemek (naperőművek)

Napkollektorok

 

A nap fényenergiáját hőenergiává alakító berendezés, amelyet legtöbbször a víz melegítésére használják. Így alkalmazható fűtésre, melegvíz ellátásra (fürdéshez, mosogatáshoz, akár medencék vízutánpótlásához). A befektetés viszonylag rövid (3-5 év) időn belül megtérül (a megtérülési idő természetesen függ a melegvíz felhasználás mértékétől), valamint kisebb anyagi ráfordítást igényel, mint a napelem rendszerek, ezért a napkollektorok piaca az egész világon rohamléptékben bővül.

A piacok bővülése együtt jár a gyártók számának növekedésével, így a pénztárcánkhoz mérten számos különböző teljesítményű és különböző gyártmányú napkollektor beszerzésére van lehetőség, egy laikus könnyen el is veszítheti a fonalat a temékkínálatokat böngészve.

Napelemek

 

A nap fényenergiáját villamos energiává alakító berendezés. Két felhasználási területe létezik. A szigetes rendszerű és a hálózati felhasználás.
Az első (sziget üzemű) esetben a fényenergiából nyert áramot akkumulátorok tárolják, így ezekből nyílik lehetőség felhasználásra az elektromos eszközökhöz.

A második (hálózati) felhasználás esetén a napelem által nyert villamos energiát az elektromos hálózatba tápláljuk, melyet az áramszolgáltató megvásárol tőlünk, így csökkentve a szolgáltató felé fizetett számláinkat, szerencsés esetben függetleníthetjük magunkat a szolgáltatótól.

Jelenleg Magyarországon a napelem rendszerek nagy mértékű elterjedésére még várnunk kell, hiszen a viszonylag magas telepítési költség, a hosszú megtérülési idő, ill. a támogatások alacsony mértéke és hiánya ezt még jelentős mértékben hátráltatja.

Mivel a napelem rendszerek kiépítésénél a magas költségek miatt fontos a megbízható, karbantartást nem igénylő alkotóelemek használata, szükség van a hagyományostól eltérő, azaz a minőségi SOLAR kábelek beépítésére.

 

Napelem rendszer vázlatos rajza

 

<< Vissza a hírlevelekhez

Szolgáltatások

Kiszállítást biztosítunk minden partnerünk részére, melynek díjazásáról érdeklődjön értékesítő kollégáinknál.

 

Kollégáink több éves szakmai háttérrel segítenek Önnek a megfelelő kábel kiválasztásában.

 

Telekommunikációs, kábelTV, informatikai és optikai hálózatok tervezése, kivitelezése, karbantartása.

 

Bővebben >>