Extrahajlékony kábelek energialáncokban

Telepítési útmutató extrahajlékony kábelekhez

 

A telepítéskor tisztázni kell, hogy az üzembe helyezés után a kábelek rögzítve maradnak, vagy mozgatva lesznek. A mozgatás során a kábeleket vezetékeket alkotó anyagok állapotváltozáson esnek keresztül, ezért fontos a finoman sodrott erű kábelek használata, megakadályozandó a vezető „megszakadását”.

Néhány termelési vagy szolgáltatási folyamathoz energialáncokat használnak, pl. autómosókban, gyártósoroknál. Az energialáncok a kábelek biztonságos mozgását segítik elő. Fontos telepítési irányelveket kell figyelembe venni az energialáncokba telepítendő kábeleknél:

 

  1. Csak extrahajlékony (6-os osztályú rézsodrattal rendelkező) kábeleket használjunk.
  2. A telepítést a kábelek minimális hajlítási sugarának figyelembevételével kell végrehajtani, kisebb értékekkel ne dolgozzunk. A 25-nél nagyobb érszámú kábelek használata energialáncban nem ajánlott, a szükséges érszámot több kábelre osszuk el (pl. ha 32 érre van szükségünk, akkor azt pl. 2 db 16 eres kábellel oldjuk meg).
  3. A vezetékeket csavarodás nélkül kell az energialáncokba telepíteni, ennek érdekében lehetőleg ne előre, hanem közvetlenül a dobokról ill. a tekercsekről tekercseljük le a kábeleket. A kábelekre nyomtatott gyári feliratok nem alkalmasak az irányvonal megállapításár, mivel ezek a feliratok a gyártás folyamán spirálisan eltolódhatnak.
  4. A vezetékeket egymástól elválasztó tagokkal elkülönítve (az elkülönítést a gyenge és erősáram megkülönböztetésére is érteni kell), a lánc semleges zónájában kell elhelyezni. A vezetékeket úgy fektessük, hogy a körülöttük rendelkezésre álló szabad hely meghaladja a vezeték átmérőjének legalább 10%-át. Függőleges irányú telepítéskor még nagyobb mozgási teret kell adni a kábelnek, mivel fennáll az üzemeltetés közbeni kábel hosszabbodás.
  5. A vezetékeket az energialánc mindkét végén rögzíteni kell, a vezetékeket a rögzítés végéig mozgatni nem szabad. Tilos a vezetékeket a láncban rögzíteni, vagy egymással összekötni. Ügyelni kell arra, hogy a kábelek a görbületi sugárban szabadon mozoghassanak, megakadályozandó a kényszervezetést. Lánctörés esetén a vezetékeket ki kell cserélni!
  6. Az üzembe helyezés után (mind csúsztató és mind húzó mozgások után) rövid idő elteltével ellenőrizni kell a vezetékek pozícióját.

 

A HIBÁS TELEPÍTÉS KÖVETKEZMÉNYEI

 

A hibák gyakran csak néhány hónapos működés után jelentkeznek, amikor már a gépek teljes kapacitással dolgoznak, melyek hatására kár éri a vállalkozást:

 

  1. A gépek állása termeléskiesést okozhat
  2. Gyakran körülményes és időigényes a hiba forrásának megállapítása, a hiba sokszor csak “kontakt-hiba” formájában jelentkezik.
  3. Általában magasak a szervizelési költségek
  4. A vállalkozás elvesztheti imázsát és megbízhatóságát.
Hibák Okok Lehetséges megelőző megoldások
Kábelmerevedés okozta törés A különböző kémiai anyagokkal (pl. zsírok, olajok) szembeni védtelenség A megfelelő szigetelésű vezetékek használata
Hajlításkor a kábel “rugózó”, “kígyózó” alakzatot vesz fel - Nem megfelelő hajlítási sugár
- Rossz lánc-rögzítés
- Túl hosszú kábeltartó-lánc
- Elválasztó tagok hiánya
- A minimális hajlítási sugár figyelembe vétele
- A 8 méternél hosszabb kábeltartó láncok különösen felügyelt telepítése
Kábel megnyúlása és feszülése a láncon belül Túlzott gyorsulás Alkalmas tömítés használata
A köpeny elhasználódás miatti törés Morzsolódás a két kábel, vagy kábel és lánc között - Súrlódásnak ellenálló köpeny használata
- Elválasztó tagok használata

 

<< Vissza a hírlevelekhez

Szolgáltatások

Kiszállítást biztosítunk minden partnerünk részére, melynek díjazásáról érdeklődjön értékesítő kollégáinknál.

 

Kollégáink több éves szakmai háttérrel segítenek Önnek a megfelelő kábel kiválasztásában.

 

Telekommunikációs, kábelTV, informatikai és optikai hálózatok tervezése, kivitelezése, karbantartása.

 

Bővebben >>